Hjem / Artikler / Okategoriserade / Lichen Planus – en stor plage for kvinder

Mini-artikel om Lichen Planus – en stor plage for kvinder

Lichen Planus (tidligere også kaldet Lichen Ruber) er en kronisk inflammatorisk lidelse i hud- og slimhinder. Man ved endnu ikke om der er tale om en autoimmun sygdom, men den opfører sig sådan. Det viser sig som kløende, små flade rødlilla knopper i forskellig størrelse, mest udtalt omkring håndled og ankler. Ofte ses det også på slimhinderne, hyppigst i munden som hvide streger eller striber. Men slimhinden i underlivet kan også blive angrebet.

Der findes flere varianter af Lichen Planus omkring kønsorganerne. Lidelsen forekommer på de ydre kønsorganer (vulva) og kan også brede sig op i vagina og rundt om anus. Den giver sårdannelser og rifter, der kan bløde eller give fortykket, hvidt arvæv.

Præcis hvor stor hyppigheden er, vides ikke, men det antages at 0,3-2% af befolkningen er angrebet og ses hovedsageligt hos kvinder mellem 30-60 år Baggrunden kendes ikke og derfor er det svært at forebygge eller helbrede.

Symptomerne på Lichen Planus kan være forskellige, men de hyppigste er:

 • Kløe
 • Sviende/brændende smerter som bliver forværret ved samleje og vandladning
 • Blødning i slimhinden
 • Små hudsprækker (fissurer) sammenvoksninger og forsnævringer i skede indgangen, vagina eller i hudfolderne ved klitoris
 • Svind af de indre kønslæber

Nogle patienter har ingen eller meget få symptomer, andre har symptomer i perioder og andre igen har konstante gener. Det kan være arveligt betinget og det smitter ikke.

Der findes ikke en helbredende behandling. Derfor er behandlingen alene rettet mod

 • Lindring af symptomerne
 • Hindring af dannelse af arvæv
 • Udbedring af sammenvoksninger i skeden og ved klitoris
 • Forebyggelse af forandringer i cellerne, som måske kan udvikle sig til kræft.

En del af behandlingen er ganske almindelige råd til beskyttelse af det vaginale område.

 • Løstsiddende tøj og trusser af 100% bomuld, begræns brugen af trusseindlæg
 • Undgå sæbe
 • Hold huden i området smidig og fugtigt
 • Undgå at klø
 • Brug rigeligt med smøremiddel ved samleje
 • Brug dilatorer for at forebygge sammenvoksninger og forsnævringer

Et godt supplement til lindring af smerter og tørhed er Dr. Warming Critical Care creme, en 92% fedtcreme, der er nem af påsmøre og nemt smelter ind i huden. Dr. Warming kan fås på apoteker og diverse webshops.

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is only a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway