Hjem / Artikler / Okategoriserade / Vulvodyni – en ukendt plage for mange

Vulvodyni – en ukendt plage for mange

Vulvodyni defineres som ”kronisk ubehag med svien og brændende smerter uden objektive fund”. Altså en udefinérlig smerte der hverken kan ses eller måles. Årsagen er ukendt.

Statistikker er der ikke mange af. Men det antages, at ca. 17% af alle kvinder lider af vulvodyni. Man kan ikke sige noget om alder. Det kan ramme i alle aldersgrupper. Man ved dog, at kvinder der endnu ikke har født oftest rammes og at en vaginalfødsel i mange tilfælde kan være helbredende. Muligvis fordi slimhinden udspiles.

Vulvodyni inddeles i 3 grupper alt efter hvor smerten sidder eller om det er hele området der er ramt.

Man ser også på:

 • Om smerterne kun opstår, når området berøres – provokeret.
 • Om smerterne opstår, selvom der ikke er berøring – uprovokeret.
 • Om det både er provokerede/uprovokerede og spontane smerter.

Derudover skelner man også mellem primær vulvodyni og sekundær vulvodyni.

Primær vulvodyni: før seksuel debut

Sekundær vulvodyni: efter seksuel debut hvor samleje uden smerter har været muligt.

Vulvodyni føles som en intens brændende, sviende fornemmelse i hele området eller et mindre område lige ved skedeindgangen. Det føles som knive, der stikker, eller ild, der brænder. Der kan opstå fornemmelse af ruhed og tørhed. Kløe, hævelse og rødme kan følge med. Nogle har også symptomer mere lokaliseret omkring klitoris, nogle har svie ved urinrøret som ved blærebetændelse, andre mærker det helt omme ved endetarmsåbningen.

For nogle er smerten konstant, dag og nat. For andre mærkes det kun en gang i mellem – uden forklaring på hvad er kan provokere det.

Når man har vulvodyni giver den mindste berøring giver ubehag og smerte. Man kan ikke bruge stramme trusser eller menstruationsbind/tampon. Selv en gåtur er svær og det at cykle er umuligt. Samleje giver hos mange kvinder med vulvodyni så stærke smerter, at det kan være helt umuligt at dyrke sex.

Vulvodyni er den ”skjulte smerte”. Den almindelige blufærdighed gør, at mange prøver at bide smerten i sig og det kan være svært for andre, manden eller kæresten, at forstå. Fordi smerte ved sex bliver misforstået som manglende lyst. Ens egen læge vil nok være forstående, men sjældent til nogen hjælp.

En af teorierne er, at tilbagevendende svampeinfektioner eller lokal behandling af svamp kan forårsage vulvodyni, men der er ikke noget dokumentation for dette. Men erfaringen viser, at mange kvinder med vulvodyni har fået talrige behandlinger for svamp. Bemærk at kløe er ikke altid tegn på svamp, så husk altid at blive podet hvis der opstår kløe.

En anden teori går på at human papillom virus (HPV) det virus, som giver vorter på kønsdelene og kan give celleforandringer på livmoderhalsen og på slimhinderne ved indgangen til skeden, og dermed være årsag til vulvodyni, men det kan heller ikke dokumenteres.

Herpes kan forårsage neuralgi, en tilstand med mere eller mindre konstante smerter. Altså uprovokeret vulvodyni.

Større undersøgelser har vist, at helt op til 6 procent af dem, som har vulvodyni og bruger p-piller, får det bedre, hvis de stopper med dem. Der skal være effekt af det efter en pause på 3 måneder. Ellers kan man overveje en anden form for prævention.

Muskelspændinger i bækkenbunden ses hyppigt hos kvinder med vulvodyni. Om det er på grund af smerterne, de får muskelspændinger eller muskelspændingerne er med til at udvikle vulvodyni kan ikke dokumenteres.

Det er meget vanskeligt at stille diagnosen vulvodyni; det kan ikke ses eller måles. Men de symptomer, som den enkelte kvinde beskriver dem, giver et væsentligt fingerpeg.

En gynækologisk undersøgelse og vulvoskopi (en kikkertundersøgelse af slimhinden i stor størrelse). I de fleste tilfælde er der dog ikke noget at se.

Der er opstillet kriterier for diagnosen vulvodyni:

 • Positiv Q-tip-test. Det vil sige man trykker med en fugtet vatpind på slimhinden, så kommer der rødme, og det svier og brænder i varierende grad.
 • Ubehag og smerter ved forsøg på samleje, indføring af tampon, fingre eller instrumenter, og smerten skal have varet i mindst 3 måneder.

Behandling

 • Lokalbehandling med bedøvende creme – Xylocain
 • Injektion med Botox
 • Dilatorer – til træning af udvidelse af slimhinden
 • Kirurgisk behandling (udføres kun når alt andet er uden succes)
 • Sexolog
 • Medicinsk behandling
 • Adfærds- og fysioterapi
 • Akupunktur og andre alternative behandlinger

Et godt supplement til lindring af smerter og tørhed er Dr. Warming Critical Care creme, en 92% fedtcreme, der er nem af påsmøre og nemt smelter ind i huden. Dr. Warming kan fås på apoteker og diverse webshops.

Vil du vide mere om vulvodyni henviser vi til Vulvodyni patientforeningen: www.vulvodyni.info

Du kan finde mere om Dr. Warming cremerne på www.drwarming.dk

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is only a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway